/ Allt från DoreDoris /

Ögon kakao

En arbetskamrat, som nog vet att jag gillar gamla fina prylar, kom med den här till mig. Lite bucklig men bedårande. Perfekt till min knappsamling!Kuriosa om Ögon Cacao

År 1899 började Mazetti, dåvarande Malmö Choklad- och Konfektyrfabrik AB, att tillverka och sälja i lösvikt en kakao som blev känd för sin renhet och goda smak. På den tiden såldes all kakao i lös vikt i vanliga papperspåsar. Därför fanns det de som försökte sälja sämre kakao och påstod att det var Mazettis välkända.

Konkurrensen hårdnade med åren och man började göra reklam för sin kakao: "Se med edra egna ögon att ni får Mazettis ögon".

För att konsumenten skulle observera Mazettis kvalitetskakao infördes 1910 ett ögonpar på alla förpackningar och i all reklam och annonsering. Efter ett tag började folk fråga efter "den där ögoncacaon" och på så sätt föddes namnet Ögon Cacao.

I slutet av 1940-talet infördes de första snabbköpen i Sverige, vilket medförde att det blev förpackningarna som skulle sälja varan istället för försäljarna. I detta skede utlyste Mazetti en designtävling som vanns av Olle Eksell. Han fick i uppdrag att skapa en logotyp för Mazetti. Naturligt så plockade han upp "ögonen" från Ögoncacao. Därmed skapas ögonsymbolen som idag är så välkänd.

Ögoncacao är idag en över 90 år gammal produkt och samma ögon finns idag på alla Fazers Ögons bak- & dessertprodukter. Det är samtidigt ett av Sveriges mest välkända varumärke med en kännedom på över 99%.